Schermen is een zeer complete, sierlijke, snelle, tactische en veelzijdige vechtsport waarbij zowel het gehele lichaam, als wel de geest, intensief wordt gebruikt. Bekende bijnamen van het schermen zijn “Competitive Ballet” vanwege de sierlijkheid van de strijdende bewegingen en “Physical Chess” vanwege de mentale en fysieke interactie met de tegenstander. Het is de “Kunst van het raken, zonder zelf geraakt te worden”. Schermen is een vechtsport waarbij geen lichamelijk contact toegestaan is.

Naast een goede conditie wordt van een schermer tactisch inzicht, reactievermogen, behendigheid, en concentratie-vermogen vereist. Hoewel schermen een grootmotorische sport is, je gebruikt vrijwel elke spier in je lichaam, is het gebruik van de fijne motoriek essentieel. Schermen is een spannende sport voor iedereen, meisjes en jongens, dames en heren en kan beoefend worden tot op zeer hoge leeftijd. Het zorgt zowel lichamelijk als geestelijk voor in- en ontspanning. Schermen is een kunst die sinds oudsher beoefend wordt.

Het schermen is ongevaarlijk door het gebruik van beschermende kleding zoals een vest, broek, masker en handschoen. Er wordt geschermd met drie wapens te weten: de Floret, de Degen en de Sabel. Ieder wapen heeft zijn eigen stijl en regels.

De Wapens

De Schermsport kent drie wapens, te weten Floret, Sabel en Degen. Elk wapen is duidelijk anders van vorm, wordt anders gebruikt en heeft dus ook een andere techniek. Het Floretschermen en het Sabelschermen kennen specifieke regels. Het zijn zogenaamde conventie wapens, dat wil zeggen dat er regels zijn met betrekking tot het “Recht van aanval nemen en het recht van aanval overnemen”. Dit heeft alles te maken met het bepalen, door de scheidsrechter tijdens een wedstrijd, wie van de twee schermers het punt toegewezen krijgt wanneer beiden elkaar gelijktijdig treffen. Omdat de schermsport steeds sneller en technischer werd, waardoor de acties steeds moeilijker te volgen waren en het daardoor óók moeilijker werd om de acties goed te beoordelen, werd rond 1936 het elektrisch schermen geïntroduceerd. Hiermee worden ook treffers gesignaleerd die voor het blote oog moeilijk te zien zijn.

Floret

Als oefenwapen voor de Degen vinden de Italianen in de loop van de 18e eeuw een lichte degen uit, die ze Fioretta noemen. Over de afgeplatte punt van dat wapen gingen watten, waar weer een zeemleren lapje omheen ging dat met een koordje werd vastgebonden. Hierdoor kreeg de punt het aanzien van een bloemknopje. Onze naam Floret is weer een verbastering van het franse woord fleurette (bloempje). Het geldig trefvlak bij het Floretschermen is uitsluitend de romp zonder de armen en het hoofd. De kom van het wapen is klein en concentrisch. De Floret is uitsluitend een steekwapen. Op wedstrijdniveau is de Floret misschien wel het snelste en moeilijkste wapen.

Sabel

De Sabel is een steek- en houwwapen welke zijn oorsprong vindt in de Hongaarse cavalerie. De naam Sabel is dan ook afgeleid van het Hongaarse “szablya”. Het geldig trefvlak bij het Sabelschermen is het gehele bovenlichaam boven de heuplijn, met uitzondering van de handen. De kom van het wapen is groter en beschermt de gewapende hand. Met de Sabel mag men steken en houwen. Sabelschermen is explosief, snel en daarom zéér spectaculair om naar te kijken.

Degen

De Degen is, in de evolutie van het schermen, het logische vervolg op het zwaard en de rapier. Het geldig trefvlak bij het Degenschermen is het gehele lichaam van het hoofd tot en met de voet. De kom van het wapen is niet concentrisch en beschermt de gewapende hand. De Degen is uitsluitend een steekwapen. Het Degenschermen kent geen conventies, wanneer beide schermers elkaar gelijktijdig raken krijgen beiden een punt. Het Degenschermen benaderd het meest het oude duelschermen.